- Antoine de Saint-Exupery
Icas matkasse
- Antoine de Saint-Exupery
Upp tidigt och fortfarande inte helt utvilade. Det fick gå. Det var dagen som D. väntat på ett bra tag. Vi åkte genom hela Nederländerna och sedan vidare genom Belgien. Slutmålet var klostret Westvleteren. Världens godaste öl och även den öl som är absolut svårast att få tag på av trappistölsorterna. Av snudd på alla ölsorter kan jag tänka mig. Mer om själva ölen i ett senare skede!
Uthämtningstiden för 8orna var 14.30 så vi åt lunch innan. Till lunch blev det lite plockmat för min del. D. och mor passade på att testa lite öl. Lite mer öl och än mer öl. Jag var avis. Jag hade gladerligen druckit en öl eller två bara för att. Jag var dock den som skulle köra så jag fick nöja mig med vatten. Fler och fler lunchgäster dök upp som väntade på att en eventuell försäljning skulle starta. Jag började bli riktigt nervös och obekväm. Det var bisarrt varmt och som mest låg det på 39grader i skuggan. Det var dessutom vindstilla och vi, läs jag, höll på att gå under. Räddningen blev Westvleeterens egna glass. Vi beställde in en varsin och det var gudomligt gott. De hade smak av ölen givetvis.Vid 13-tiden så frågade vi hur det såg ut och jajjemensan. Försäljningen skulle starta vid 14-tiden. Än mer nervös väntan. Jag var nervös av den enkla anledningen att de enbart säljer en begränsad mängd öl, väldigt begränsad, och det var riktigt mycket folk på plats som väntade! Jag ville inte åka därifrån utan några 12or alls. För min del hade det inte spelat någon större roll egentligen annat än att det känts som slöseri med tid, men D. hade blivit riktigt besviken.
Far åkte och hämtade sina ”crates” med 8or till sin bokade tid som var 14.00. Precis när han kom tillbaka så började försäljningen av 12orna. Vi fick tag i en varsin förpackning med 6st i varje. Helt underbart och D. var överlycklig! Till saken hör att det enbart säljs en förpackning per person. Inget mer. Coolt!
Restaurangens uteservering låg mitt på torget och omringad av vackra pitoreska byggnader. Jag valde att ta deras rekommenderade fyrarättersmeny. Jag brukar i regel inte ta sådana menyer utan välja själv. Varför? För att jag vill att varje rätt ska vara precis det jag vill och inte chansa. Varför tog jag då den? För att den inkluderade råbiff som inte fanns på vanliga menyn. Givet. Så vad blev det då? Det är lite svårt att beskriva eftersom det inte var rätter som stod med på menyn. Jag ska göra mitt bästa. Följande:
You don't need a silver fork to eat good food.
Efter en hel vecka i Nederländerna är vi nu tillbaka i Sverige. Hela veckan har varit riktigt rolig. Vi har gjort otroligt mycket saker och upplevt en hel del. Därför har jag valt att dela upp resan i flera inlägg baserat på de olika dagarna och en öldel. Detta kommer göra resan mer rättvisa än ett långt inlägg. Resan kan sammantaget beskrivas med: Mat, Öl och underbart sällskap!
Måndag - Resdagen
Vi började köra vid 18tiden på söndag. Resan ner tog ett tag och vi körde i ett svep med små pauser. Det gick över förväntan. Det är intressant att se hur körstilen ändras från land till land. I Sverige är det ett mer ojämnt tempo. Det finns de som kör i 150 på motorväg och sedan de som kör 80 på samma väg. Irriterande. Danmark upplever jag som lite mer fokus på att köra om. Det ska inte finnas en bil framför. Oavsett hastighet. Appropå hastighet så är det ett jämnare tempo i både Tyskland och Nederländerna än i Sverige. Det finns inte många som kör under hastighetsgränsen direkt. Istället finns det fartdårar som kör om på autoban i 200. Det intressanta i allt är att så fort gränsen till Nederländerna passerades så började folk hetsa. De kör snabbt, intensivt och med total avsaknad av respekt för avstånd till bilen framför. De byter filer som galningar och hattar fram och tillbaka. Riktigt kul att det är sådana kontraster!
Hotellet i sig var slitet och nedgånget. Det visste vi redan efter att ha läst recensionerna. Det fanns dock inte så mycket annat att välja på. De har bara ett hotell i Woerden. Det var ändå ett fint rum, fräscht och rent. Allt nödvändigt fanns och vi hade en fin utsikt över kanalen bakom hotellet. Det blev en sväng upp på stan och en uteservering såklart. Helt underbart varmt väder! Vi avslutade kvällen med en middag. De Dukdalf! Restaurangen låg i hamnen och en bit ut på vattnet, som på en flotte, vilket inte är helt ovanligt i Nederländerna där det är vatten överallt. Otroligt fint läge!
Förrätt: Carpaccio m. Pinjenötter, parmesan, aceto balsamico samt tartar (råbiff) toppat med ett vaktelägg.
Restaurangens service var väl sisådär. De verkade mest stressade om än väldigt korrekta. De stressade runt hela tiden och ändå var de inte speciellt effektiva. Lite synd faktiskt. På det hela taget så var det god mat om än inte prisvärd.
En härlig promenad hem i sommarnatten avslutade kvällen. Vi slocknade ganska omgående när vi väl var tillbaka på hotellet.
I like food. I like eating. And I don't want to deprive myself of good food.
- Sarah Michelle Gellar