Trappistöl

publicerat i Mat och Dryck;
(Bildkälla: Exodusresor)
Anledningen till att det har tillkommit en kategori här, dvs. Öl & Ale, är för att jag roar mig med att försöka lära mig dricka öl. Detta har förklarats i tidigare inlägg. Läs mer om det här! Öl och då framförallt Trappistöl är något av en hobby hos D. och jag har själv börjat intressera mig för det. Jag vill veta vad jag dricker. Jag vill se om jag kan lära mig känna skillnad, inte så mycket mellan mörk och ljus öl utan snarare mellan två mörka osv. Kan jag lära mig märka subtila skillnader från öl till öl? Vissa är givna, medan andra är svårare. Jag har dock redan börjat märka viss skillnad och få favoriter. Den stora frågan är hur subtila mina ölsmaklökar kan bli.
Jag lyssnade till en diskussion för någon vecka sedan kring öl. D. diskuterade med någon som påstod att all öl smakar likadant. Personen ifråga hade inställningen "all öl smakar som öl och det går inte att känna någon annan smak än ölsmaken." Dessutom ifrågasatte personen hur det var möjligt att brygga en så stark öl, som många exempelvis trappistöl faktiskt är, utan att det smakar enbart sprit. Det i sig är kanske inte så konstiga frågor. Har någon aldrig smakat en sådan öl utan bara druckit "stor stark" så är det inte så konstigt att ifrågasätta just frågan kring spritsmak. Vad vet jag? Det som var intressant var att personen inte köpte förklaringen utan helt enkelt trodde det var snobberi. Det är inte snobberi. När till och med jag som aldrig druckit öl, känner skillnad mellan sorter så borde en riktigt van öldrickare ha än lättare för det. Gällande frågan om spritsmak så smakar 10% La Trappe Quadrupel inte någon sprit alls. Det är det som är själva poängen med dessa. Att de "smakar" och då inte sprit.
D.s favoriter är Trappistöl. Det är det han fokuserar på. Jag kör mer fokus nederländsk och belgisk öl i nuläget, vilket såklart inkluderar Trappist. I alla fall den lilla fokus jag har! Vad är då Trappistöl? 
Trappistöl bryggs av kloster som tillhör trappistordern och således trappistmunkar. Det finns vissa krav som ett trappistkloster måste uppfylla för att få stämpeln Trappistöl. När ett trappistkloster uppfyller kraven så får de kalla sin öl för just trappist och rätten att använda varumärket, som ägs av International Trappist Association. Informationen i denna text är hämtad från deras hemsida samt informationsblad samlade på de olika klostren. När de godkänt en produkt så får klostret rätt att använda stämpeln, märket, med texten "Authentic Trappist Product. Kraven är som följer:
  • Produkten måste tillverkas inom ett trappistkloster eller precis i anslutning till klostret
  • Den utrustning som behövs för produktion måste tydligt uttrycka en beroendeställning i förhållande till klostret.
  • Produktionen måste övervakas av klostret.
  • Den största delen av vinsten måste spenderas på socialt arbete. 
Det finns inga officiella krav på smak eller liknande mellan de olika bryggerierna. Däremot så finns det många gemensamma nämnare. Ölen är jäst i hög temperatur, 14-20grader, vilket kallas överjäst. De är även otroligt smakrika, har hög alkoholhalt vilket är mellan 6 och 11%. Flera av sorterna är smaksatta med kryddor och liknande. Alla har dock hög mängd malt, både korn och vete. 
Det finns sex stycken belgiska trappistöl, vilka är Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle och Westvleteren. Det finns enbart ett nederländskt trappistöl vid namn La Trappe och även ett Österikiskt trappistöl som heter Stift Engelszell. Varje bryggeri har i sin tur flera varianter av trappistöl. Mer om detta i senare inlägg. 
Jag gillar överlag alla trappistöl. De är mycket smakrika fast på olika sätt. Jag har redan mina favoriter, även om alla slinker ner relativt lätt. De är intressanta och ska drickas i tillhörande glas. Trappistöl och allt runt det är en kultur i sig. Det är kul. Jag gillart!
Beer, it's the best damn drink in the world.
- Jack Nicholson

Taggar: Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Stift Engelszell, Trappist, Westmalle, westvleteren;

Kommentera inlägget här :