Den första ölen jag smakade på resan till Nederländerna var en Brugse Zot från bryggeriet De Halve Maan. Jag smakade den enbart av D. och köpte således ingen egen. Det är dock fars favorit öl när han sitter på just uteserveringen Pompier och det var den som dracks mest frekvent under veckan även av D.
![](https://cdn1.cdnme.se/1641178/6-3/20130724_150608_52016ca99606ee75828b1683.jpg)
Bryggeriet är familjeägd bryggeri i Bruges, Belgien, och har en lång gedigen historia bakom sig. I stadens register från år 1564 finns det anteckningar om ett bryggeri som kallades "Die Maene". Sedan dess har bryggeriet nämnts sporadiskt i texter ända fram till 1856 då Leon Maes, Henri I, tog över. Då bryggdes ölen enligt då moderna metoder, vilket ledde till kort hållbarhet, grumlig och ganska så sur öl.
Efter honom har sex generationer bryggt öl i bryggeriet, men även andra drycker. År 2005 så gjordes det en nystart i bryggeriet efter omfattande renoveringar. Det var då som de började brygga en ny öl som de döpte till Brugse Zot. Bryggeriet återinförde år 2008 en öl som de tidigare bryggt, "Straffe Hendrik", och brygger den nu enligt orginalreceptet, men med idag moderna metoder.
![](https://cdn3.cdnme.se/1641178/6-3/20130728_210159_52016d6d9606ee7572c2be28.jpg)
Så. Ölen. Förlåt. Det är en Ale. Same same. Brugse Zot. Smaken får ölen genom att den bryggs med fyra sorters malt och två varianter av humle. Alkoholhalten är på 6%. Tack vare att den efterjäser i flaskan så håller ölen längre. Vi drack den vanligaste och populäraste Blonde.
Så hur upplevde jag ölen? Utseendemässigt så var den gyllenblond och ska påståendevis skumma en hel del, men det var inget som jag märkte av. Den var lättdrucken, frisk och ljus. Även om den är lättdrucken så fanns det ganska ordentligt med smak. Jag tyckte personligen att ölen var sisådär och detta berodde nog mest på att smaken var som starkast i eftersmaken. Det jag gillade var att den hade en ganska fruktig och frisk smak när den väl dracks, men jag gillade som sagt inte eftersmaken.
Jag provade Brugse Zot på veckans näst varmaste dag. Det var runt 35grader i skuggan och även jag tyckte att ölen svalkade riktigt bra. Den ska serveras riktigt, riktigt kall och inmundigas en varm sommardag. Det ska gärna ätas något lättare snacks till av den köttigare stilen. Då tror jag ölen är som bäst.
He was a wise man who invented beer.
- Plato
- Plato