Så är det dags att hämta ut en ny matkasse! Bilden ovan visar råvarorna från veckan som varit. Det har varit en lyckad vecka och godast var allt fiskgrytan och parmesankycklingen! Jag tycker det är otroligt skönt att slippa planera maten och bara ta fram det som receptet tycker ska användas, utan att behöva gå till affären och komplettera med varor. Helt underbart! Sedan går det alltid bra att ändra lite i recepten, dvs. anpassa dem. Parmesankycklingen tillexempel. I den skippade vi persiljan då varken D. eller jag gillar persilja. Här är förra veckans favoritrecept:
Ingredienser
- 600 g torskfilé
- 900 g potatis
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 1 fänkål
- 1 msk olivolja
- 1/2 apelsin
- 1/2 citron
- 5 dl fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 500 g krossade tomater
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 kruka persilja
- salt och peppar
- 1 dl crème fraiche
- Tina fisken.
- Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
- Skala lök och morötter och ansa fänkålen. Skär allt i små bitar. Bryn grönsakerna i olivoljan.
- Skölj och riv skalet av apelsinen, pressa saften ur den och citronen.
- Blanda ner buljong, tomater, citron- och apelsinsaft i grönsakerna. Låt sjuda ett par minuter. Rör ner grädden och låt det koka ytterligare några minuter. Hacka persiljan och rör ner den. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda apelsinskal och crème fraiche i en skål. Smaka av med salt.
- Dela fisken i bitar och tillsätt den i grytan. Låt stå på svag värme ca 5 minuter.
- Servera grytan med apelsinkräm och potatis.
Vi skippade persiljan i fiskgrytan också. Jag gillar verkligen inte fiskgryta. Den här veckan verkar recepten vara mer höstiga. De är mer mustiga, mer kött och helt enkelt mer fokus höst. Vad kommer vi då äta i veckan?
- Portergryta med fänkål och apelsin
- Kalvbullar i dillsås
- Pytt Jansson
- Risonipaella
- Risotto m. torrsaltat bacon och svamp
- Veckans fredagsmys: Äpplekola m. grädde
Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently.
- Henry Ford
- Henry Ford