En helg i matens tecken

publicerat i Livet;

En lugn och avslappnande helg spenderades i Trollbäcken Tyresö hos syrran och hennes fästman. De har nyligen köpt ett hus där och vilket hus sen! Helt underbart vackert och det var som att komma ut i ett drömvinterland! Orörd snö överallt och det i mängder. De har mer snö än vi har hemma. Jag är så avundsjuk på deras hus och vilken trädgård! Den är gudomligt rymlig och fin nu så jag kan bara föreställa mig hur vacker den kommer vara på sommaren. Terrass, olika nivåer av gräsmatta, dunge och till råga på allt en klipphäll. Ja, det går inte att beskriva så fint var det.

Jag och D. åkte dit med mamma och pappa i fredags. Det gick förvånansvärt bra att köra och tog inte speciellt mycket längre tid än i vanligt väder. Väl framme hade vi lite problem med oplogade vägar och epatraktorer (!), men det löste sig smidigt.

Vi fixade till lite mat bestående av panerad torskfilé, kokt potatis, kall majonäsröra och allehanda tillbehör. Till det blev det Masi Compofiorin och en Masi Amarone Costasera har jag för mig. Det är det enda jag kommer ihåg av vinernas namn. Vilket som så var de otroligt goda! Vissa kanske hoppar högt för att vi drack rött till fisk, men jag bryr mig inte riktigt och har aldrig gjort. Det är definitivt så att ett bra fin kan höja matupplevelsen, men det kan ett icke-traditionellt mixande av rött till fisk också göra. Det beror på vinet i sig. Jag tog också ett glas vitt vin. Där kommer jag dock inte ihåg namnet annat än att det var från området Chabli. Överlag gillar jag vitt vin som görs av druvan chardonnay, så det var ganska givet att jag skulle gilla det vinet. Jag var till och med så vågad så jag drack en öl för att testa! Kanske kan lära mig dricka öl. Kanske.

Det blev god mat och en sen, men lugn, kväll fylld av trevligt sällskap och musik i mängder. Vi satt och snackade skit framför brasan till sena natten. Vaknade halvtrött lördagmorgon och bara njöt några minuter av den härliga utsikten från fönstret.

Lördagen började med en ordentlig frukost och sedan gjorde vi absolut ingenting alls på hela dagen annat än att äta en väldigt god tomatsoppa till lunch och bara umgås. Det bastades också en del, ja de har bastu, men inte från min sida. Jag älskar värme i de flesta former förutom just bastu. Jag klarar ungefär tre minuter sen ut och duscha, tre minuter ut och duscha igen osv. Inte så rogivande med andra ord, men säkert perfekt efter en vinterpromenad eller hård jobbdag!

Senare på kvällen tog vi oss in till de mer centrala delarna av Stockholm till Akkurat Restaurang och Bar. Det är min absoluta favoritrestaurang i hela Sverige och har så varit i säkert tio år. Jag var där relativt regelbundet när jag bodde i Stockholm och numera åker vi dit någon gång per år. Denna gång blev förrätten en hel råbiff. Gud som jag älskar råbiff! Då menar jag den klassiska råbiffen med tillbehör som rå äggula, rödlök, kapris, dijonsenap och rödbetor. Jag dog vid varenda tugga. Det är så sjukt gott att det inte går att beskriva. Akkurat är också det ställe som serverar bäst råbiff, i mitt tycke. I alla fall av de ställen jag testat. Det är synd att det enbart finns ett ställe i stan där jag bor som serverar råbiff. De gör det bra, men inte lika bra.

Så vad blev det till huvudrätt för mig? Vad är Akkurat känt för? Musslor. Folk åker långväga ifrån för att äta musslorna de tillagar. För att få äta musslor måste det förbeställas antal kilon/personer. Jag valde en halv Moules Chevre. Jag bara älskar Chevre och det var otroligt gott. Så mätt har jag inte varit på länge. Jag brukar alltid orka äta efterrätt också, men inte denna gång. Icke!

Till både förrätt och huvudrätt delade syrran och jag på en flaska husets röda. Det blev en Jacob's Creek Shiraz Cabarnet. Lättdrucket rött vin som passar till det mesta. De andra drack olika ölsorter. Akkuratt är, förutom sina musslor, kända för sitt stora utbud av ölsorter. Det som föll herrarna i smaken var LaTrappe och Westmalle i olika former. Mamma valde en öl som heter Grimbergen. Riktigt goda ölsorter, vilket säger en hel del eftersom jag inte gillar öl. Jag har startat projekt lära-mig-dricka-öl, men det går långsamt.

Photo: God mat med ännu godare dryck å bästa sällskapet!  :)

Med avklarad middag blev det hemgång för lite mer umgänge med familjen framför kakelugn, se bilden ovan. En sen natt igen med många skratt och bra musik. Sov lite halvdåligt, men vaknade ändå ganska utvildad, med betoning på ganska.

Söndagen har hittills mestadels spenderats i en bil. Vi åt frukost och åkte hemåt. I detta nu sitter jag hemma hos D. och väntar på besök. Efter det blir det handla mat och hem till mig. Planen är att se en film, äta räkor och mysa i soffan för att somna tidigt.

Ovanstående är en kort redogörelse för en helg som har gått i matens och mysets tecken, eller som D. uttryckte det: ”Det är som att ha varit på ett öl- och vinspa ute i en snötäckt urskog”.  

Three things are needed for a good life, good friends, good food, and good song. 

- Jason Zebehazy 

Kommentera inlägget här :