Ica Matkasse v.39

publicerat i Mat och Dryck;
Favoriten v.38 var helt klart kalvbullarna i dillsås. Överlag var allt gott och lättlagat. Jag är mycket nöjd med veckan som varit. Besvikelsen var portergrytan. Den smakade mest kalops och jag är inte jätteförtjust i det. Så kan det vara. Det blev ingen fisk den här veckan, men vad gör det!
(Källa: Ica)

Ingredienser

  • 900 g fast potatis

Kalvbullar

  • 1/2 gul lök
  • 1 tsk smör eller margarin
  • 2 msk ströbröd
  • 1 1/2 msk kalvfond
  • 3 msk vispgrädde
  • 500 g kalvfärs
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Sås

  • 1 1/2 gul lök
  • 3 morötter
  • 5 dl av kokvattnet från kalvbullarna
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 1/2 msk strösocker
  • salt och vitpeppar
  • 20 g dill
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Så här gör du

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Kalvbullar: Skala och hacka löken fint . Fräs den mjuk i matfettet.
  3. Blanda ströbröd, kalvfond och grädde i en bunke och låt stå ett par minuter. Tillsätt lök, färs, ättiksprit och socker och arbeta smeten tills den är slät och smidig. Krydda med salt och vitpeppar och provkoka en liten bit smet för avsmakning (ät inte rå färs).
  4. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma smeten till små fina köttbullar och koka dem i 2–3 omgångar (beroende på kastrullens storlek) 4–5 minuter, eller tills kalvbullarna är helt genomkokta. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem åt sidan under tiden som du gör såsen.
  5. Sås: Skala lök och morötter, skär löken i grova klyftor och moroten i grova slantar.
  6. Blanda kokvatten, grädde, ättiksprit och socker i en stor kastrull och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner lök och morot och låt alltsammans koka på svag värme och under lock tills moroten är mjuk.
  7. Skär dillen (spar några vippor till garnering).
  8. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  9. Lägg ner kalvbullarna och dillen i såsen och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis.
Ovanstående recept gick jag inte direkt efter till punkt och pricka. Jag kokade några av bullarna som det står sen fick jag nog och stekte dem. På så vis så fick jag buljongvattnet plus den stekyta jag föredrar på biffar och köttbullar. Bästa av två världar helt enkelt. 
Denna vecka kommer vi äta gott. Det är inte helt oväntat. Jag ser fram emot veckan. Det är heller inte helt oväntat. Det som står på menyn är följande:
  • Spaghetti bolognese m. mozzarellasallad
  • Krispig torsk m. dansk remouladsås
  • Lammkorv m. gulbetor och fetaost
  • Mustig kycklinggryta
  • Bön- och potatissallad m. karrékotlett
Det jag ser fram emot mest är Spaghetti Bolognese. Det är så gott och mozzarella är inte helt fel heller. Utmaningen den här veckan finner jag i remouladsåsen. Hur fasen görs en sådan? Sen så är jag inte så förtjust i torsk, men det säger vi inte högt så D. hör för då säger han bara emot. 
It is amazing what you can accomplish if you do not care who gets the credit.
- Harry S. Truman

Taggar: Ica, Ica Matkasse;

Kommentera inlägget här :